Powrót do strony głównej

Jesteś tutaj: ZDROWIE / Warzywa


2010-01-25
czytany: 512 razy
Burak czerwony
Znany w Polsce od wieków. Oprócz kapusty i marchwi jest najczęściej stosowany w kuchni. W krajach śródziemnomorskich zaczęto spożywać korzenie buraka dzikiego już 800 lat p.n.e. W Babilonii stosowano liście buraków jako ziele lecznicze. Z czasem wyhodowano pod-gatunki: burak korzeniowy i burak liściowy, czyli boćwina. Z korzeniowego powstały trzy najważniejsze odmiany: sławny od czasów Napoleona, cukrowy, który zaczął rywalizować z trzciną cukrową oraz pastewny i ćwikłowy czerwony.



2010-01-26
czytany: 531 razy
Czosnek
Czosnek pospolity zajmuje czołowe miejsce wśród jarzyn i warzyw mogących się przyczynić do utrzymania dobrego zdrowia. Spożywano go już w Babilonii 4500 lat przed naszą erą, w Egipcie zaś strzegł budowniczych piramid przed chorobami. W b. ZSRR ekstrakty z czosnku są stosowane, jako antybiotyki.



2010-01-25
czytany: 527 razy
Cebula
Cebula ze względu na właściwości lecznicze jest ceniona od czasów starożytnych. Znane są jej zalety wzmacniające i dezynfekujące, a także geriatryczne. Tam, gdzie jada się dużo cebuli, np. w Gruzji i Bułgarii - ludzie słyną z długowieczności. Przemysł farmaceutyczny wielu krajów stosuje cebulę do produkcji preparatów bakteriobójczych i przeciwszkorbutowych.



2010-01-26
czytany: 505 razy
Kapusta
Przed wiekami kapusta była zimą jednym z nielicznych źródeł witamin. Ale dziś pod względem wartości odżywczych niewiele warzyw może się z nią równać. Kapusta biała, włoska i czerwona ma zastosowanie na użytek zewnętrzny i wewnętrzny, a lecznicze właściwości mają świeże liście, a także kapusta gotowana, duszona i kiszona oraz surówka i świeży sok.



2010-01-27
czytany: 519 razy
Por
Por jest jarzyną towarzysząca człowiekowi od tysięcy lat. Znany w Polsce od kilku wieków, podobnie jak czosnek i cebula, z właściwości leczniczych i odżywczych. Jest lekko strawny. Można go jeść na surowo, po ugotowaniu i duszeniu. 100 g porów dostarcza około 30 kalorii, więc nie tuczy. Por jest zasadotwórczy. Zastępuje kurację wodami mineralnymi.


1 | 2 | 3 |