Powrót do strony głównej

Jesteś tutaj: ZDROWIE / Owoce


2010-01-29
czytany: 611 razy
Banan
Banan jest jedną z najstarszych roślin uprawnych strefy tropikalnej. Stanowi najważniejszą roślinę jadalną tropików, której owoce często zastępują chleb mieszkańcom Afryki, Indii, Indonezji, wysp oceanu spokojnego oraz Ameryki Środkowej i Południowej. Ojczyzną bananów o jadalnych owocach jest Archipelag Malajski.



2010-01-29
czytany: 546 razy
Brzoskwinia
Zrzucające liście drzewo, rośnie na obszarach klimatu umiarkowanego. Panuje przekonanie, że pochodzi z Chin, gdzie hoduje sieje od kilku tysięcy lat. Brzoskwinia rozprzestrzeniła się w Europie dzięki Rzymianom, a do Ameryki Północnej przywieźli ją Hiszpanie w XVI wieku.



2010-01-29
czytany: 527 razy
Czereśnie
Czereśnia należy do rodziny różowatych (Rosaceae), charakteryzującej się obecnością garbników działających ściągające i koagulujących białko oraz wielofenolowych prekursorów katechiny, leukoantycjanów, ponadto trójterpenów i flawonoidów. Do rodziny różowatych należą również: brzoskwinie, gruszka, jabłko, malina, morela, poziomka, róża, śliwka, truskawka, rzepak pospolity, migdał, jarzębina. Surowcem leczniczym są owoce, szypułki i guma czereśniowa. Czereśnie są zasadotwórcze. Zawierają m.in. łatwo przyswajalną przez cukrzyków lewulozę. 100 g czereśni daje tylko 60 kalorii. Czereśni nie należy popijać wodą, gdyż mogą wywołać rozwolnienie. Nie należy jadać czereśni przed posiłkiem mięsnym, gdyż utrudniają jego trawienie.



2010-01-29
czytany: 488 razy
Jabłko
Jabłoń należy do rodziny różowatych (Rosaceac), która liczy 120 rodzajów i 4000 gatunków. Powszechnie uprawiana w umiarkowanych strefach klimatycznych. W Polsce występuje w ponad 30 odmianach. Do tej samej rodziny należą: brzoskwinie, czereśnie, gruszka, maliny, morele, poziomki, róża, śliwki, truskawki, głóg, pięciornik gęsi, rzepik pospolity itp. W światowej produkcji owoców jabłko zajmuje drugie miejsce po winogronach. Ojczyzną dzikich gatunków jabłoni są Chiny. Jabłko zawdzięcza swoją popularność przede wszystkim walorom spożywczym. Ale chociaż jak najsłuszniej uchodzi za owoc bardzo zdrowy, jego zalety lecznicze nie są dostatecznie znane. A jabłko jest znakomitym środkiem terapeutycznym, zasługującym na szersze upowszechnienie. O jego właściwościach leczniczych decydują składniki, spośród których zwróćmy uwagę na potas (137 mg) oraz inne biopierwiastki, pektyny, kwasy organiczne oraz witaminy, głównie C.



2011-04-12
czytany: 502 razy
Agrest
Agrest zwyczajny należy do rodziny skalnicowatych (Saxifragaceae). Jest jedną z najmłodszych u nas roślin uprawnych, ale zyskał dużą popularność i występuje w ponad 50 gatunkach, uprawianych w ogrodach, jako agrest wczesny, średniowczesny, średniopóźny i późny, gładki, szczeciniasty, w różnych kolorach i wielkościach.


1 | 2 |