Powrót do strony głównej

Jesteś tutaj: EKO / Ekologia


2010-01-27
czytany: 493 razy
Czym różni się żywność ekologiczna od żywności konwencjonalnej?
Potoczne określenie „żywność ekologiczna” często bywa stosowane zamiennie z określeniem „zdrowa żywność”, co może wprowadzać konsumenta w błąd. Jednakże, podczas gdy pierwsze z pojęć określa żywność certyfikowaną, drugie jest w zasadzie tylko nazwą stworzoną dla celów marketingowych - nie kryją się za nim żadne standardy określające warunki produkcji i sposoby kontroli.



2010-01-27
czytany: 498 razy
Dlaczego produkty ekologiczne są droższe od konwencjonalnych?
Badania dowodzą, iż produkty ekologiczne w krajach Unii Europejskiej gdzie rolnictwo ekologiczne rozwija się od wielu lat, są droższe średnio o 20-30 % od produktów wytwarzanych metodami przemysłowymi, a nawet konwencjonalnymi.



2010-01-27
czytany: 468 razy
Jak odróżnić na półce sklepowej żywność ekologiczną od żywności konwencjonalnej?
W krajach Unii Europejskiej wprowadzono system kontroli i certyfikacji produkcji ekologicznej. Graficznym odzwierciedleniem tego, że produkt został wytworzony zgodnie z tym systemem jest wspólny znak „Rolnictwo ekologiczne” umieszczony na etykiecie produktu.



2009-09-28
czytany: 653 razy
10 powodów, dla których warto jeść produkty ekologiczne
Najlepszym powodem do kupowania żywności ekologicznej jest po prostu to, że smakuje, ale również to, iż jest lepsza dla zdrowia. Niektóre badania wykazały, że żywność ekologiczna ma więcej witamin i pierwiastków śladowych niż tradycyjnie uprawiana żywność i oczywiście, nie była traktowana wszelkimi szkodliwymi substancjami chemicznymi.



2009-09-29
czytany: 557 razy
Co to jest rolnictwo ekologiczne i czym różni się od konwencjonalnego?
Aby usystematyzować informacje o eko żywności/ eko produktach trzeba zacząć od samego początku. Pierwsze było rolnictwo ekologiczne :)